אתר Whisky-IL מכיל מידע על משקאות אלכוהוליים.
כדי להיכנס לאתר המלא, עליך להיות מעל גיל 18.

אני מעל גיל 18
728 x 90
[wpproads id="2231" hide="mobile,ios,samsung,android,windows_mobile,blackberry,sony_ericsson,motorola,iphone,ipad,ipod" display="sticky" position="top_left" close_btn_position="top_right"]
[wpproads id="2230" hide="mobile" display="sticky" position="bottom_right" close_btn_position="top_left"]

מבחן הכוסות הגדול של Whisky-IL: האם קיימת כוס אולטימטיבית לויסקי?

מבחן הכוסות הגדול של Whisky-IL: האם קיימת כוס אולטימטיבית לויסקי?

חשבת פעם על הכוס של הוויסקי שלך? לא הוויסקי, הכוס!

אנחנו, יש להודות, עסוקים לא מעט בשאלת כוס הויסקי, וכדי לפתור אותה אחת ולתמיד (או לפחות עד הפעם הבאה), עשינו מבחן גדול בו בדקנו עשר כוסות ויסקי, ועד כמה הן מתאימות לטעימת ויסקי.

השאלה של הכוס ה"נכונה" לשתות בה ויסקי היא שאלה שחובבי ויסקי עוסקים בה כבר זמן רב. בחוץ, בבארים ובפאבים, "כוס ויסקי" היא כוס לואובול, כזו שנוח לשים בה קרח ולהחזיק ביד. חובבי ויסקי מושבעים נוהגים לשתות בכוסות ייעודיות עם רוב גדול לכוס הגלנקיירן, שהפכה להיות הסטנדרט בעולם הוויסקי.
אבל האם בכלל יש דבר כזה, כוס הויסקי אידיאלית ואולטימטיבית? התשובה היא, כמובן, תלוי במה.

חשוב להדגיש שויסקי הוא משקה מורכב כל כך, עמוק כל כך, שסינגל מאלט, סינגל גריין או בלנד איכותי, מזמינים אותנו לבחון את הוויסקי ולהריח אותו בצורה שתאפשר לשותה להבחין בארומות השונות ובשינויים לאורך זמן בכוס, אולי לטפטף כמה טיפות מים לתוך הוויסקי ולראות מה קורה לו. החכמה המקובלת היא שאת זה קשה לעשות בכוס לואובול, בגלל צורתה הפתוחה. בוודאי שאם תקררו את הויסקי, בין אם בהוספת קרח או "אבני ויסקי" לקירור, ניתן יהיה להריח ולטעום עוד פחות, כי הקור גורם למולוקולות הריח "להינעל" בנוזל. מוסכם על כולם, בגדול, שכוס לאובול אינה כוס הולמת לטעימות. מצד שני, אם כל מה שבא לך זה כוסית ויסקי עם קרח ליד הסטייק, מידת ההלימה של הכוס לטעימה לא רלוונטית, ושאף אחד לא יעז לומר לך איך לשתות את הויסקי שלך….

במבחן הזה אנחנו מבקשים למצוא את כוס הויסקי האידיאלית לטעימת ויסקי שתמצה את המירב מהויסקי. הקריטריונים ברורים:

  1. אנחנו מחפשים כוס שתתן את המנעד הרחב של ארומות מהויסקי;
  2. שהכוס תאפשר לזהות את אותן ארומות באופן מובחן האחד מהשני;
  3. שתהיה נוחה לשימוש.

ניסינו שבע כוסות יחסית "סטנדרטיות", ועוד שלוש כוסות שפחות נפוצות במקומותנו אך היו זמינות לנו בעת הטעימה. כמובן שיש עוד כוסות שם בחוץ שלא נכנסו לסיבוב הזה (כגון כוסות רידל והכוסות החדשים של whisky.de שעוצבו על ידי הורסט לונינג), אבל עוד נגיע אליהן במבחנים עתידיים.

הכוסות היו (משמאל לימין בתמונה):

  1. כוסית שוט
  2. לואובול/טאמבלר
  3. סניפטר קוניאק/בלון
  4. כוס נורלן
  5. "מיני גלנקיירן" (זו לא באמת מיני גלנקיירן, גלנקיירן מייצרת מיני גלנקיירן אמיתית. זו כוס בצורה דומה למדי, שנפוצה בטעימות במזקקות בסקוטלנד).
  6. גלנקיירן
  7. כוס בלנדרים/קופיטה רחבה
  8. קופיטה סגורה (צורה דומה לכוס SMWS וכוסות דאגלס ליינג בארץ, אבל עם רגל גבוהה יותר)
  9. כוס בוגאטי של ראסטל (מוכרת גם ככוס הרשמית של הוויסקי שואו)
  10. ויסקי סניפטר פרמיום של חברת שפיגלאו

חברות רבות מוציאות כוסות שלטענתן עוצבו כדי לתת את חווית הוויסקי האידיאלית. כוס הגלנקיירן עוצבה במיוחד עבור ויסקי, והפכה הסטנדרט העולמי של חובבי סינגל מאלטים, כך שאנחנו צופים שהיא תשיג הישגים מצויינים במבחן הזה. כוס הנורלן יצאה מתוך נסיון לעצב כוס שמרגישה כמו טאמבלר ביד, אך מעוצבת כמו כוס טעימה מבפנים. שמענו תלונות על האופן שבו השפה העבה גורמת לשפיכה של הנוזל בעת הלגימה, אך אנו היינו עסוקים בהרחה בלבד הערב. בכוס של שפיגלאו פגש מייקל אצל חבר מדנמרק שהילל את הכוס, אז "בלית ברירה" קנינו זוג כוסות לכל אחד מהעורכים. הקופיטה הסגורה היא כוס שמחולקת למשתתפי הטעימה של "חביות מהעבר" במזקקת אברלור (כל משתתף מקבל שלישית כוסות כזו). נעיר רק כי הכוס של שפיגלאו ענקית ביחס לכוסות האחרות, ולא בטוח שהיא אופציה מעשית לשימוש מחוץ לבית (ניתן לראות עד כמה היא גדולה בתמונה).

הויסקים נבחרו כדי לייצג את "משפחות הויסקי" המרכזיות: ויסקי לא מעושן בחוזק נמוך, ויסקי לא מעושן בחוזק חבית, ויסקי מעושן בחוזק נמוך, ויסקי מעושן בחוזק חבית וברבן.

בחרנו את הויסקים הבאים:

  1. לא מעושן בחוזק רגיל: בלוויני 14 רום קריבי – 43%
  2. לא מעושן בחוזק חבית: אברלור אבונה – אצווה 49 – 60.1%
  3. מעושן בחוזק רגיל: סקאפה גלאנסה (חביות מעושנות) – 40%
  4. מעושן בחוזק חבית: קלאסיק אוף איילה של ג'ק וויבר, חבית 319 (חבית שרי) – 57.4%
  5. ויסקי אמריקני: ברבן פור רוזס סמול בטצ' – 45%

סידרנו את הטעימות לפי אחוז האלכהול, קודם של הויסקי הלא מעושן ואז של הויסקי המעושן. לכל אחת מעשר הכוסות מזגנו 15 מ"ל של אותו ויסקי, בחמישה סבבים. בתום כל סבב ההרחות ודיון, סודרו הכוסות ודורגו לפי התוצאות שלהן עבור אותו ויסקי, במקרה היחיד שבו לא הגענו לעמק השווה על הסדר, צוין הדבר.

הופתענו לגלות כי עבור ארבעה מתוך חמשת הוויסקים, התוצאות הן חד משמעיות, כך שהן תובלנה אותנו להכריז באופן מובהק על כוס מנצחת והכתרתה ככוס ויסקי האולטימטיבית של Whisky-IL.

א. כיצד בדקנו

הכוסות חולקו לשלושה מקצים, מזגנו והרחנו לכוסות של אותו מקצה, תיארנו את מה שאנחנו מריחים (בערך רשמי הרחה), וניסינו להעריך איזה מהם טוב יותר, ומדוע. השארנו ויסקי בתוך הכוסות האלו, ומזגנו את המקצה הבא, כדי שכל כוס תיבחן בערך באותו זמן מהמזיגה מהבקבוק לכוס. בכל רגע ניתן היה לחזור לכל אחת מהכוסות ולהריח את הויסקי.

כמובן שהכוסות נשטפו היטב בין כל סבב טעימה למשנהו.

המקצה הראשון – כוסית שוט, כוס לאובול וכוס הנורלן:

המקצה השני – סניפטר קטן, מיני גלנקיירן וכוס גלנקיירן:

מקצה שלישי – כוס בלנדרים, קופיטה סגורה, ראסטל בוגאטי (כוס שואו) והסניפטר פרמיום של שפיגלאו:

ב. הציונים והדירוג של כל כוס עם כל סוג ויסקי

בתום כל טעימה של סוג ויסקי, דירגו העורכים את הכוסות בדירוג עוקב (ראשון עד עשירי), ואז בדיון משותף ניסו להסכים על סדר עדיפות לכוסות לאותו ביטוי. היו מספר כוסות שהיו בתיקו במקרים שונים, והדבר נלקח בחשבון בדירוג על ידי שהכוסות קיבלו את הדירוג המשותף, אך הכוס הבאה דילגה על מספר (כך שבלי קשר למספר תוצאות התיקו במקצה, הכוס האחרונה קיבלה את המקום ה-10).

בחרנו שלא לדרג את הכוסות בציון מספרי, אם כי במחשבה שניה זה יכול היה להיות מעניין אינטלקטואלית, אך לא היה משנה את הדירוג הסופי של אף אחת מהכוסות.

בכל המקרים למעט באחד (הויסקי המעושן ב-40%) הצליחו העורכים להגיע להסכמה על הסדר. במקרה שבו לא הסכימו העורכים על הסדר, נרשמו שתי שורות ושתיהן נספרו בשקלול הציונים. נזכיר שוב כי הטבלה משקפת את המקום היחסי (בין 10-1) אליו הגיעה הכוס בטעימה, ואינה ציון איכות, להפך ככל שהמספר גדול, הכוס פחות טובה לטעימות:

ג. דיון והערות על רשמי הטעימה

  1. בלוויני קריביאן קאסק
    1. כוס הבלנדרים והגלנקיירן מאד קרובים, כל אחת מהן נותנת דגש שונה. כוס הבלנדרים נותנת את הדגש על המתיקות ואילו הגלנקיירן נותנת דגש על התבלניות.
    2. הקופיטה הסגורה מאד קרובה בתוצאה שלה לשפיגלאו, שקיבלה את המקום הראשון, אך היא בהחלט מצויינת.
  2. אברלור אבונה
    1. גם כאן, כוס הבלנדרים והגלנקיירן מאד קרובים, הגלנקיירן מוציאה יותר שוקולדיות וכוס הבלנדרים מוציאה יותר מתיקות.
    2. הקופיטה הולכת יותר לכיוון של פצצת השרי המסורתית והיא נוטה יותר לכיוון של עוגת קריסמס והקומפוט מאשר הגלנקיירן וכוס הבלנדרים.
    3. הבוגאטי נותנת הבחנה ממש טובה בין רבדים, כאן הכוס בעצם מצטיינת.
    4. אבל לא כמו השפיגלאו, שהיא פשוט מיקרוסקופ לרבדים השונים של פצצת השרי הזו.
  3. סקאפה גלאנסה
    1. הסניפטר ממש בולט לטובה עם הוויסקי הזה. לא סתם זו כוס מועדפת לקוניאק, שתמיד מגיע ב-40%.
    2. כאן השפיגלאו ממש לא מצטיין. להפך, הוא נמצא הרחק מאחור, אבל…
    3. לאחר שהוספנו מנה שניה לתוך השפיגלאו. זה הקפיץ את ביצועיו מעלה בכמה רמות, כך שאם אתם מאמצים את השפיגלאו, נדרשת מזיגה נדיבה לויסקי בחוזק חלש.
  4. קלאסיק אוף איילה
    1. חצי מהכוסות בכלל לא נתנו מליחות ימית.
    2. הפער בין הכוסות האחרים לבין "החשודים המיידיים" (הגלנקיירן, כוס הבלנדרים, הקופיטה הסגורה, כוס השואו והשפיגלאו) היה עצום.
    3. השפיגלאו הצטיינה בפער משמעותי מאד על הכוסות הבאים ברשימה – הגלנקיירן והקופיטה.
  5. פור רוזס סמול בטץ' ברבן
    1. הגלנקיירן והקופיטה הסגורה חלקו מקום שני. הסיבה היא ששניהם נתנו חווית טעימה נהדרת, כאשר הגלנקיירן יותר מאוזן באף ואילו הקופיטה יותר עוצמתית.
    2. השפיגלאו שוב עמד בחזית, עם רזולוציה גבוהה מאד של ארומות.

 

ד. דירוג סופי

התוצאה של מבחן הכוסות הזה היא חד משמעית: הוויסקי סניפטר פרמיום של שפיגלאו היא כוס הויסקי הטובה ביותר בסיבוב הזה. נודה שהופתענו קצת מהמקום השלישי אליו הגיעה כוס הגלנקיירן. האכזבה הגדולה ביותר של הערב הייתה, כמובן, כוס הנורלן שפרצה לשוק עם הרבה רעש, אך ביצועיה היו בקול ענות חלושה.

עם זאת, בדקנו ("רק") עשר כוסות, אז לא ננסה לצייר את הטעימה במונחים יותר דרמטיים משהיא באמת. אנחנו לא יודעים אם זו הכוס הטובה בעולם, ואנחנו גם לא יודעים אם זו הכוס שתעבוד עבורכם הכי טוב. אך מבין הכוסות שניסינו בחמשת סוגי הוויסקי שמזגנו, השפיגלאו מנצחת בפער גדול, ואנחנו יכולים להמליץ עליה בפה מלא.

מערכת Whisky-IL
כותב המאמר
PROFILE

חדש באתר

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply
X

אין מוצרים בעגלת הקניות.